Wijnspijs: Slow-spareribs en spruiten

Na een prachtige ‘Indian Summer’ is het najaar toch echt begonnen… Gelukkig zijn wij niet van suiker en schuwen we het slechte weer niet! Sterker nog, de spareribs kunnen nog gewoon op de barbecue. En wat gaat er goed met langzaam gegaarde ribs van de BBQ? Onze Catalan Eagle Tinto natuurlijk. Dit is de ultieme herfstwijn van Master of Wine Ed Adams, met donkerrood fruit, kruiden en een ‘boers’ tintje. Ben jij net zo’n ‘die-hard-bbq’er’ als wij zijn? Parapluutje er bij en gaan!

Benodigdheden voor 4 personen:

BBQ voor indirect grillen
Plantenspuit
1/2 fles oude wijn
2 grote ribs van het varken
4 grote eetlepels mosterd
Kruidenrub (venkelzaad, tijm, rode chili, zout, peper)
500 gram spruiten
4 grote zoete aardappelen
1 scheutje rode wijnazijn (het liefst een beetje zoet)
Knoflooksaus (yoghurt, citroentje, geperste knoflook, zout en peper)
1 fles Catalan Eagle Tinto 

Instructies:

Mocht je de avond voor je BBQ-sessie tijd hebben, leg dan even de ribs een avondje in het pekelwater (50 gram zout per liter water) om ‘m extra mals te maken en tegen uitdrogen te beschermen. Dep de ribs vervolgens droog en smeer ‘m even flink in met een laagje mosterd, strooi vervolgens de kruidenmix over het vlees. Bereid je BBQ voor op indirect grillen. Schuif dus de kolen aan de zijkant van je ketel, scheid je ‘koele zone’ af van de hete kolen door er een grote steen of muurtje van aluminiumfolie tussen te steken. Hierdoor zal de zone waar je het vlees laat garen geen hoge temperaturen bereiken, ideaal voor een ‘slow-sessie’. Leg de ribs vervolgens in de koele zone en zorg er voor dat de ribs langzaam garen (zo’n 100-110 graden) en gooi wat rookhout op de hete kolen om het vlees een rooksmaak mee te geven. Besproei elk half uur de ribs in met oude wijn die je overhebt om het vlees vochtig te houden zodat hij niet uitdroogt. Hou nauwlettend het vlees in de gaten, na zo’n 3 uur met een constante temperatuur en bevochtiging moeten je ribs perfect gaar zijn!

Snij de zoete aardappelen in patatten en bak ze in olie aan tot ze gaar en mooi bruin zijn. Kook de spruitjes totdat ze bijna gaar zijn en laat ze afkoelen, roerbak ze vervolgens in een klein beetje rode wijnazijn of balsamico tot ze een beetje kleur beginnen te krijgen.

Knoflook saus er bij en… geniet van jouw langzaam gegaarde spareribs!

Eetsmakelijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *