Wijnspijs | Spaanse Patatas Bravas met superklassieke Rioja

Als je ooit in Spanje bent geweest dan móét je patatas bravas hebben gegeten! Dit is namelijk een echte Spaanse tapasklassieker die tijdens de late borrel niet mag ontbreken. Patatas bravas betekent letterlijk ‘pittige aardappels’, en je kan hem zo pittig mogelijk maken door wat extra chilipoeder of chiliflakes toe te voegen. Hoe pittig je ‘m ook maakt, de Ontañon Rioja Crianza kan wel wat hebben. Deze superklassieke Rioja combineert donkerrood fruit met flink wat houtrijping voor nog iets meer power en gelaagdheid. Dus hé! Wil jij in de Spaanse stemming komen? Zet die pan op groot vuur en open die zwoele Rioja!

Ontañon Rioja Crianza

Rioja is één van de beroemdste wijngebieden van Spanje. Traditioneel rijpt de Tempranillo druif daar op nieuwe Amerikaanse eikenvaten, die de wijn zwoel en vanille-achtig doen smaken. Tegenwoordig komen veel huizen een beetje terug van die overdreven Amerikaanse smaak en proef je veel meer ook het fruit in de wijn. Zo ook bij Ontañon die de perfecte balans heeft gevonden tussen zwoel en doordrinkbaar, met een intense smaak.

 

Grapedistrict_wijnspijs_patatas_bravas_rioja1Ingrediënten:

250 gram kruimige aardappelen
1 rode ui
1 blikje tomatenblokjes
2 teentjes knoflook
1 snuf chilipoeder (of flakes)
1 snuf gerookt paprikapoeder
olie om in te bakken
peper en zout
1 fles Ontañon Rioja Crianza

Instructies:

Schil allereerst de aardappelen en snij ze in wat grotere blokjes. Kook ze, afhankelijke van de grootte van je aardappelblokjes, in ruim water tot je er met een vork makkelijk in kan prikken. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen zodat al het water er uit in gestoomd. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat de olie flink warm worden. Bak de aardappelpartjes aan alle kanten aan op hoog vuur. Maak ondertussen de saus. Snij de ui én de knoflook fijn en fruit deze kort aan in een pan, voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus even een tijdje op laag vuur pruttelen. Breng de saus op smaak met de chili, het paprikapoeder, zout en flink wat peper. Bestrooi de ‘patatas’ met flink wat zout en serveer ze in een Spaans tapasschaaltje. Serveer de saus apart en het Spaans genieten kan beginnen!