Wijnspijs: Spitkool met curry, exotische noedels en Riesling!

Ah, Riesling. De favoriete druif van elke sommelier! Waarom? Vanwege de spanning! Riesling is ontzettend goed in het vertalen van omgevingsfactoren naar smaak, en gecombineerd met een goed aantal frisse zuren is riesling een uitstekende wijn om de avond op gang te krijgen. Vroeger kon je nog wel eens onaangenaam verrast worden door een zoete riesling. Droge witte wijn mag in Duitsland namelijk meer restsuikers bevatten dan in de rest van Europa, maar gelukkig is die trend al enige tijd uitgedoofd.

Theo Minges en zijn dochter Regine maken in de Pfalz in Duitsland juist die frisse stijl Riesling. Elegant, lichtvoetig, maar zeker niet bedaard. De Kalkundkieselriesling groeit op een, jawel, bodem van kalk en kiezel. Dit proef je terug in de heerlijke mineraliteit en verfrissende en verfijnde zuren – om bij te watertanden! Wij dronken deze wijn met een simpel gerecht, namelijk spitskool uit de oven met groene curry, limoenzest, hazelnoot en licht exotische sobanoedels. Eet- en drinksmakelijk!

Recept van Max Hormeijer, wijnadviseur Amsterdam

Ingredienten:

1 spitskool
1 bakje groene currypaste
1 handje hazelnoten
1 pakje soba noedels
1 aubergine

1 handje koriander
1 mango
1 limoen (voor de zest)

peper en zout
sesamolie
chillivlokken
1 fles Theo Minges Riesling

Instructies:

Voor de noedels:

Voor de noedels gebruikten we sobanoedels, die zijn wat groter en kan je koel eten. Bak de stukjes aubergine in de pan op laag vuur en snij ondertussen de mango in stukjes. Maak een sausje van sesamolie, peper, zout en wat chilivlokken en bewaar dit. Als de aubergine klaar is kook je de noedels af. Meng alles door elkaar en geef het nog een goede scheut peper mee en wat koriander.

Voor de spitskool:

Snij de spitskool in vieren en laat hem een half uurtje roosteren in de oven op 180 graden. Maak ondertussen de groene curry in een pannetje. Wij gebruikten simpel de currypasta van de supermarkt, aangelengd met water! Rooster ook per persoon een klein handje hazelnoten in een pan. Wanneer de spitskool uit de oven komt kan je deze meteen insmeren met de curry, zodat er een mooie coating over de kool ontstaat. Garneer en besprenkel met de limoenzest, de fijngehakte hazelnoten en serveer direct!

Theo Minges Riesling

Theo en zijn dochter Regine Minges maken deze stateof-the-art Riesling te midden van een supergunstig terroir in de Pfalz. Complex geurend citrusfruit, elegantie en -oh jawel- volledig gemaakt met de goedkeuring van Moeder Natuur. Riesling is back! En hoe! Deze wijn zit ook in de support kleine wijnboerenbox #3! Bij aankoop van deze wijn ontvang je een eenmalige e-mail met zes persoonlijke video’s van de wijnboeren van de support kleine wijnboerenbox.

Benieuwd welke wijnboeren je nog meer kan supporten? Haal dan een fles wijn van onze kleine wijnboeren, scan de QR-code op de fles en ontdek hun verhaal!