We horen je denken; gefrituurde avocado? Ik zat laatst ergens in de zon op het terras en zag dit op de borrelkaart staan. Superlekker serieus! Al helemaal met een glas bijzonder frisse witte wijn er bij. Dit móést ik thuis namaken – maar dan in een taco met koriander, pittige saus en rode ui. De keuze voor een wijn was snel gemaakt. De godello van wijnmaker Benito uit het Spaanse Bierzo heeft dezelfde power, frisheid en spannende aroma’s al dit waanzinnige recept! Eetsmakelijk!

Bodegas Encima Cigüena

Het kleine wijngebied Bierzo in het noordwesten van Spanje is een rijzende ster. Een nieuwe garde wijnmakers maakt op de soms zeer steile rivieroevers langs de Sil fantastische wijnen van de rode mencía en witte godello. De familie Otero begon hier tachtig jaar geleden een wijnmakerij in een oude Synagoge. De godello was toen als druivenras nog onbekend. Door de jaren heen hebben zij er enorm toe bijgedragen dat Bierzo als kwaliteitsgebied op de kaart kwam en veel wijnmakers in het gebied geïnspireerd. Ze maken een zuivere godello met een onmiskenbare mineraliteit en sappige fruitaroma’s van peer en witte perzik.

Ingrediënten:

Olie om in te frituren
70 gram bloem
200 ml bruiswater
8 kleine tortilla’s
koriander
Snufje zout, paprikapoeder en peper
1 grote rode ui
1 klein blikje mais
1 eetlepel suiker
60 milliliter appelazijn
60 milliliter kraanwater

Mayonaise en chipotlesaus
1 fles Bodegas Encima Cigüena

Instructies:

Snij de uien in halve ringen en stop ze in een afsluitbare potje. Vul de pot af met de 60 ml appelazijn, suiker en een snuf zout en vul af met 60 ml water en schud de pot even goed. Laat de pot minimaal een uur in de koelkast staan.

Halveer en ontpit de avocado en snij in plakken van 1 centimeter. Hussel de bloem met een snufje zout, paprikapoeder en vers gemalen peper. Klop het bruiswater door het bloemmengsel en haal de avocadoplakken door het beslag. Frituur deze kort in de hete frituurolie (180 graden). 

Verwarm de tortilla’s even in de oven (of even direct op een klein pitje van het fornuis). 

Smeer de tortilla’s in met een mengsel van mayonaise en chipotlesaus en leg alle ingrediënten (fijngehakte koriander, ingelegde rode ui, mais en de gefrituurde avocado) op de tortilla. 

Stond die godello al koud? Eet- en drinksmakelijk!