Wijnspijs: Tartaar van biet met de Calalta Rivatonda van wijnmaker Nicola

Toen wij de puur natuurlijke Calalta Rivatonda van wijnmakers Nicola en Giulia proefden, sloeg ons hoofd op hol! Dit maal dachten we niet “welke wijn past bij dit gerecht?”, maar; “welk gerecht past bij deze wijn?!” Wijnmaker Nicola Brunetti doet er alles aan om het pure fruit van zijn Cabernet Franc- en Merlotdruiven in deze ongefilterde natuurwijn te laten schitteren. Je proeft de typische koele, aardse tonen van de Cabernet Franc – gecombineerd met het evenwichtige donkerrode fruit van de Merlot. Wat eet je daarbij? Bieten natuurlijk! Die hebben ook dat koele aardse tintje! De wijn kan best een zuurtje hebben, daarom met een lekker frisse dressing van citroen, augurk en yoghurt. Een bietentartaar! Laat de ansovis achterwege voor een vegetarische variant. Eet- en drinksmakelijk!

Ingrediënten (voorgerecht 4 personen):

4 grote bieten (gekookt)
1 potje augurken
1 potje kappertjes
1 blikje ansjovis
1 halve rode ui
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mosterd
1 citroen
bieslook
peper en zout
1 fles Calalta Rivatonda Cabernet Franc Merlot

Instructies:

Snij de gekookte bieten, rode ui en de augurken in hele kleine dobbelsteentjes. Hak de ansjovis en de kappertjes fijn. Meng alle ingrediënten in een grote kom met twee eetlepels mayonaise, 2 eetlepels yoghurt, het sap van 1 citroen, de fijngehakte bieslook en flink wat peper en zout. Garneer de tartaar met een klein lepeltje mayo en wat takjes bieslook.

Calalta Rivatonda Cabernet Franc Merlot

“Niet bepaald eigen druiven eerst maar wel eigen gisten. Inzet van de autochtonen. Ongefilterd sap. Puur oorspronkelijke verschijning. Dweept met Loire-rood, flirt met rechteroever Bordeaux, met zijn voeten in de klei. Donkere partijen, schaduw in de nacht, bramenbossen, cassiskoelte, tannineteugels, mand met zwarte schoenpoets bij een ondergaande zon.”

8,5 van de 10 punten in de Grote Hamersma