Wijnspijs | Tom ka kai met Australische Semillon

Wanneer er weer een nieuwe wijn binnen is, staan wij te springen om hem wijn-spijs-technisch eens even flink uit te dagen. Naast dat de nieuwbakken Pauletts Watervale Semillon nu al één van onze aspergefavorieten is, probeerden wij deze week eens out-of-the-box te denken. Geen witte asperges, maar witte kokossoep met kip en shiitake. Tom ka kai om precies te zijn. Eén van de meest geroemde Thaise soepen. Licht pittig en vol verse ingrediënten. Serveer deze met vers brood, een glas kakelverse Semillon en de aroma’s vliegen je om de oren!

Paulett Watervale Semillon

Semillon is de druif die al sinds 1744 furore maakt in de wijngaarden van Bordeaux, maar hij oogst ook succes ‘Down Under’. Die Australiërs hebben namelijk ook de perfecte omstandigheden om deze druif hoog van de toren te laten blazen: warme zomers, koele nachten en de perfecte bodemsamenstelling. De familie Paulett maakt zo’n kwieke Semillon die door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht in Clare Valley naast rijp fruit, ook veel frisheid en spanning ontwikkelt.

 

Ingrediënten:

1 rode peper
1 teen knoflook
400 ml koksmelk
750 ml kippenbouillon
1 limoen
150 gr shiitake
2 eetlepels vissaus
1 bos verse koriander
2 stengels citroengras
2 blaadjes limoenblad
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel laos
250 gr kipfilet (of kippendij)
1 halve paksoi
1 fles Pauletts Watervale Semillon

Instructies:

Mix de kippenbouillon met de kokosmelk in een pan en verwarm het op middelhoog vuur. Halveer de citroengrasstengels en voeg deze toe. Snij de rode peper in dunne reepjes en hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de soep. Snij de shiitake in plakjes en de kip in stukjes en voeg deze rauw toe aan de soep, laat de soep even 5 tot 10 minuten goed doorkoken. Breng de Tom ka kai op smaak met vissaus het sap van een halve limoen, het suiker en de laos. Snij de paksoifijn en gooi deze op het laatste moment toe aan de soep. Hak de verse koriander fijn en garneer de soep met de koriander en een ringetje rode peper.