We vroegen de familie d’Apolito van het wijnhuis la Pruina of ze een familierecept hebben die het beste bij hun eigen Salice Salentino past. Zij stuurden ons deze familiefoto, waar de hele familie geniet van hun zelfgemaakte ‘orecchiette al sugo di pomodoro’ (ook enorm kindervriendelijk zoals je ziet). Deze pasta met gehaktballetjes in tomatensaus gaat geweldig bij hun eigen blend van Negroamaro en Malvasia Negra. Het rijpe rode fruit combineert namelijk bijzonder goed met de ingekookte, geconcentreerde tomatensaus.

Grapedistrict-apolito-salice-salentino-orecchiette

Ingrediënten voor 2 personen:

Een stuk Parmezaanse kaas
Een handje platte peterselie
Een handje broodkruim
200 gram orecchiette (niet altijd in de supermarkt verkrijgbaar, kies dan voor je eigen favoriete pasta)
250 gram half om half gehakt

1 halve gele ui
2 teentjes knoflook
100 ml melk
1 groot ei
1 blik rode pasta saus (of zelfgemaakte rode saus met tomaat, ui en knoflook)
1 theelepel gedroogde oregano
Peper en zout
1 fles La Pruina Salice Salentino

Instructies:

Rasp de Parmezaanse kaas (50 gram) in een grote schaal. Hak de ui, de knoflook en de peterselie fijn en voeg toe aan de geraspte kaas. Doe vervolgens het gehakt er bij, samen met een handje broodkruim (panko), 50 ml water, het ei, het zout, de peper en de gedroogde oregano. 

Maak je handen nat onder de kraan en rol en kleine balletje van de gehaktmix. Bak ze 3 minuten kort aan in een hete pan met wat olie. Haal ze uit de pan en zet ze even apart (misschien zijn je balletjes nog niet helemaal gaar, dat komt later). Blus de pan af met 40 ml water en schraap met een houten spatel de aanbaksels van de pan om vervolgens de rode saus in de pan te gieten. Laat de saus rustig inkoken en voeg de gehaktballetjes weer toe aan de saus. Laat het geheel nog even 5 tot 10 minuten pruttelen. Ondertussen kan je de pasta in een pan water en zout laten koken (volg de instructies op de verpakking).

Serveer de pasta en saus op een diep bord en rasp er eventueel nog wat Parmezaan over en garneer met wat versgehalte peterselie en schenk de glazen vol met de Salice Salentino van familie d’Apolito.

Ben jij benieuwd naar al onze wijnen die wij speciaal voor tijdens de feestdagen hebben geselecteerd? Klik dan hier!