James en Joanna King zijn van Schotse komaf en begonnen hun eigen wijnhuis in het zuiden van Frankrijk waar zij hun geweldige Ventoux Rouge maken. Wij vroegen ze naar hun favoriete familierecept en gelukkig kwamen zij niet met ‘haggis’ (een Schots gerecht met ingewanden van schapen en reuzel), maar met een langzaam gegaarde lamsbout met gember en een heerlijke jus met honing. Hun Ventoux Rouge gaat hier geweldig bij! De rijpe tannines breken de vette jus met honing, en gaat geweldig bij het malse vlees!

Grapedistrict-wijnspijs-lamsbout-ventouxIngrediënten voor 4 personen:

1,5 kilo lamsbout (met bot)
2 steeltjes rozemarijn
4 steeltjes tijm
1 citroen
4 tenen knoflook
1 flinke duim gember in stukjes gehakt
4 eetlepels honing en olijfolie
45 gram boter
1 fles Château Unang Ventoux Rouge
Optioneel: een aantal van jouw favoriete groenten

Instructies:

Snij de lamsbout in, en open het vlees als een boek. Verwijder het bot, eventueel het vet en maak kleine sneetjes in het vlees. Rasp de helft schil van de citroen en knijp het sap van de hele citroen uit. Stop alle ingrediënten (behalve de boter) in de blender. Hou 3 eetlepels van deze mix apart en voeg de boter toe aan de rest. Blend de boter goed door de rest van je mix en smeer het lamsvlees in. Blind het vlees met keukentouw in als een rollade en smeer te buitenkant in het de overgebleven 3 eetlepels kruiden/oliemix. Rol het vlees in keukenfolie en laat hem een nachtje in de koelkast marineren.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen voordat je oven voorverwarmt op 220 graden. Leg het vlees in een ovenschaal en zet hem 15 minuten in de hete oven. Na 15 minuten kan je oven lager zetten (op 180 graden) en laat het 4 uur lang doorgaren.

Grill op het laatste moment nog jouw favoriete groenten aan met een beetje olijfolie en haal na 4 uur het vlees uit de oven. Laat het vlees daarna 15 minuten rusten in een laag aluminiumfolie.

Snij de lamsbout aan, leg de gegrilde groenten op het bord en vergeet de jus niet over het vlees en de groenten te gieten.

Eetsmakelijk!

Ben jij benieuwd naar al onze wijnen die wij speciaal voor tijdens de feestdagen hebben geselecteerd? Klik dan hier!