De familie Lapébie zet deze kerst geen klassiek Frans gerecht op tafel, maar wijkt uit naar Italië. Ze stuurden ons hun favoriete risottorecept met coquilles en limoenboter. Een superfris recept met veel smaak. Daar past natuurlijk hun eigen Jurançon Sec van Petit- en Gros Mansengdruiven het beste bij. Vol fruitig, met bijna exotische aroma’s en verfrissende zuren die de smaken van de coquilles en limoen perfect oppakken. Geniet er van!

Grapedistrict-wijnspijs-risotto-coquilles-juranconIngrediënten voor 4 personen:

8 coquilles, uit de schelp en schoongemaakt
4 kopjes kippenbouillon
4 kopjes risottorijst (Arboriorijst)
2 glazen witte wijn
50 gram geraspte Parmezaan
1 sjalot
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels fijngehakte peterselie
2 eetlepels ongezouten boter
1 limoen
Zout en peper
1 fles Peyre d’Or Jurançon Sec

Instructie:

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Laat de fijngehakte ui en knoflook even bruin worden in de olie. Voeg de rijst toe en roer het een minuut lang door. Giet de witte wijn over de rijst en laat het een minuut inkoken. Voeg elke 10 minuten een schep kippenbouillon toe wanneer zodat de rijst al het vocht kan opnemen. Blijf de pan goed in de gaten houden zodat de risotto niet droog wordt of aanbakt. Na 25 tot 30 minuten zal de rijst al het vocht hebben opgenomen en zacht zijn. Maal naar eigen smaak wat zout er peper over de risotto en voeg op het laatst de geraspte Parmezaan toe zodat deze kan smelten.

Terwijl de risotto aan het koken is, kan je de coquilles schoonmaken en op smaak brengen met een beetje zout er peper. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote (gietijzeren) koekenpan. Wanneer deze gloeiend heet is, kan je de coquilles heet aanbakken (zo ongeveer 2 minuten per kant). Haal de coquilles uit de pan en laat de boter in de pan smelten. Voeg het sap van één limoen toe en voeg de fijngehakte peterselie toe, blijf roeren tot de boter alle smaken heeft opgenomen.

Leg de coquilles op de risotto en schenk de saus over je gerecht. Garneer je gerecht eventueel met wat peterselie.

Eetsmakelijk!

Ben jij benieuwd naar al onze wijnen die wij speciaal voor tijdens de feestdagen hebben geselecteerd? Klik dan hier!