Brasato betekent ‘gestoofd’ in het Italiaans. Brasato al Barbera is het familierecept van de familie Martini, dat gemarineerd en gestoofd wordt hun bloedeigen wijn. Tip van wijnmaker Mirko Martini: je kan natuurlijk ook andere rode wijn gebruiken om mee te koken, mocht je het zonde vinden om met hun Barbera d’Alba te koken. Dan heb je meer wijn over om de glazen van je gasten te vullen!

Grapedistrict-Brasato-voerziomartini-wijnspijsIngrediënten:

1 kg mager rundvlees om mee te stoven
1 teen knoflook
2 laurierblaadjes
1 wortel
1 stengel bleekselderij
1 rode ui
1 steeltje rozemarijn
2 kruidnagels
1 halve liter rode wijn om mee te koken
50 gram boter
50 gram spekblokjes
bloem, peper en zout
1 fles Voerzio Martini Barbera d’Alba

Instructies:

Wrijf het vlees in met zout. Hak de groenten fijn en doe alle ingrediënten, behalve de boter en de spekblokjes, in een schaal en giet er de rode wijn over.
Dek de schaal af en laat het vlees minstens 12 uur marineren in de koelkast.

Smelt de boter met de spekblokjes in een braadpan. Haal het vlees uit de marinade, laat het uitlekken, dep het droog en rol het door de bloem.
Bak het vlees in 3-4 minuten rondom bruin. Voeg de marinade toe en breng aan de kook. Laat het vlees op een laag pitje tenminste 2-4 uur heel zachtjes stoven.

Neem het vlees uit het stoofvocht en houd het warm. Neem de kruiden uit de wijn. Wrijf de groenten door een zeef of groentemolen en doe ze terug in de wijn. Breng de wijn weer aan de kook en laat indien nodig koken tot de gewenste dikte is bereikt. Snij het vlees in plakjes, rangschik ze op een schaal en giet de wijnsaus over de plakjes vlees.

Eetsmakelijk!

Ben jij benieuwd naar al onze wijnen die wij speciaal voor tijdens de feestdagen hebben geselecteerd? Klik dan hier!