De houtgerijpte witte Limoux van Chardonnay en Chenin Blanc neemt het vettige karakter van de kabeljauw en de beurre blanc bij de hand! De aroma’s van de houtrijping (vanille, kokos en boterkoek) schreeuwt namelijk om een vette vis met botersaus. Om je glas en bestek bij af te likken…

Benodigdheden voor 4 personen:

4 kabeljauwfilets
1 pakje roomboter (gezouten)
250 gram cavolo nero
4 grote aardappelen (iets kruimig)
1 flinke scheut olijfolie
1 flinke scheut witte wijn
4 sjalotjes
3 takjes tijm
1 teentje knoflook
witte wijnazijn
2 laurier blaadjes
5 zwarte peper bolletjes
1 fles Domaine La Coume Lumet Limoux Blanc

Instructies:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper ondertussen de sjalotten en knoflook fijn. Pak een klein sauspannetje en laat de sjalot en knoflook even aanfruiten om het vervolgens af te blussen met een flinke scheut witte wijn. Voeg vervolgens de wijnazijn, de gekneusde zwarte peper, de tijm en de laurierblaadjes toe en laat het reduceren totdat je een heuse ‘gastrique’ hebt. Zet vervolgens het vuur laag en voeg de koude boter toe (laat het smelten, niet koken). Je beurre blanc is klaar!

Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de gesneden cavolo nero in een ovenschaal even flink heet worden zodat ze knapperig worden (5 minuutjes). Hou de kool nauwlettend in de gaten zodat hij niet verbrandt.

Snij vervolgens de aardappelen in dunne schijfjes en laat ze even blancheren in kokend water, laat ze even uitdampen en leg ze in een snoeihete grillpan om ze kleur te geven.

Verwarm vervolgens een pan op heet vuur en laat de olie heet worden. Bak kort de kabeljauw aan en voeg flink wat boter toe (draai het vuur wat lager om het verbranden van de boter tegen te gaan). Giet met een lepel de jus langdurig over de kabeljauw (aroseren) totdat de vis gaar is.

Serveer de gebakken aardappelschijfjes als een taartje leg de kabeljauw er naast en giet de beurre blanc er over. Besprenkel het bord vervolgens met de cavolo nerochips en schenk de glazen in met Domaine La Coume Lumet Limoux Blanc.

Eetsmakelijk!