Wijnspijs van Madeleine: Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met Chianti

Wie houdt er nou niet van gehaktballen? Een lekkere gehaktbal is iets ongelofelijks. Die heeft textuur en smaak en is troostrijk en leuk. We denken vaak dat het een Amerikaanse uitvinding is, maar gehaktballen zijn natuurlijk zo Italiaans als spaghetti. In Italië worden ze polpette genoemd. Deze klassieke Italiaanse gehaktballetjes liggen in een tomatensaus, zoals een Italiaanse tomatensaus naar onze mening zou moeten zijn. Heerlijk in zijn eenvoud, een echte klassieker. En wat drink je daar anders bij, dan deze andere Italiaanse klassieker. Wat dacht je van deze sappige Chianti? Boordevol rijpe kersen, specerijen en cederhout. Romig, zacht en door de arbeidsintensieve en progressieve wijze waarop de wijnmakers te werk gaan, eigenlijk meer een klassieker met een modern gebreide trui aan.

Voor 30 Klassieke Italiaanse balletjes (3-5 personen):

1 kg varkensgehakt
500 g rundergehakt
3 middelgrote scharreleieren
½ eetl. fijn zout
1 theel. zwarte peper
150 g broodkruim of paneermeel
Snuf chiliflakes
3 teentjes knoflook, fijngehakt
½ handvol bladpeterselieblaadjes, gehakt
1 ½ 1 tomatensaus (zie recept onderstaand)

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Meng alle ingrediënten (behalve de tomatensaus), kneed ze grondig en rol er zo’n 45 balletjes van ter grootte van grote golfballen. Leg de balletjes op een ingevette bakplaat en braad ze 10 in de oven, keer ze daarbij een keer om, tot ze bruin beginnen te worden. Pocheer ze dan nog 10 minuten in de tomatensaus in een steelpan met deksel.

Een lekkere tomatensaus is altijd handig om bij de hand te hebben. Hoewel het gemak van de saus uit een pakje erg verleidelijk is, zou ik nog altijd aanraden om een grote hoeveelheid van deze saus te maken en dat je niet gebruikt in de koelkast te bewaren. Het is een week houdbaar.

Voor ½ liter Italiaanse Tomatensaus:

100 ml extra vergine olijfolie
1 ui, in dunne ringen
1 teentje knoflook, fijngehakt
Kleine ½ eetl. fijn zout
¾ theel. zwarte peper
Snufje chiliflakes
750g verse tomaten, in vieren
3 blikken à 400 g tomatenblokjes
Kleine handvol oregano, gehakt
Kristalsuiker, indien nodig

én natuurlijk 1 fles San Donato Chianti Colli Senesi

Verhit de helft van de olijfolie in een steelpan op matig tot laag vuur en fruit de ui, de knoflook en het zout, de beter en wat chiliflakes 15 minuten. Voeg als de uien glazig zijn de verse tomaten en de rest van de olie toe. Verhit alles nog 15 minuten zachtjes. 

Voeg de tomaten uit blik toe, laat de saus licht borrelen en daarna 1 uur pruttelen op heel laag vuur.

Zet het vuur uit en voeg de gehakte oregano toe. Breng de saus eventueel op smaak met een beetje suiker- dat hangt af van hoe zoet de tomaten zijn. Breng de saus over in een keukenmachine of maal met de staafmixer fijn. Je kunt de saus eventueel nog door een zeef gieten.

Serveer drie tot vijf balletjes per persoon met wat licht geroosterde focaccia om lekker in de saus te dopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *