Als je tegenwoordig de televisie aanzet wordt de kans steeds groter dat je inhaakt op een kookshows. 24kitchen, Topchef, Masterchef, Wie is de chef, ga zo maar door. Echter heb ik nog nooit de spelvariant voorbij zien komen dat de deelnemers werd gevraagd of zij naar een wijn wilden koken. Om deze reden bedacht ik samen met een vriend, die tevens deelneemt aan (in mijn ogen) de leukste kookshow van dit moment, het idee om hem een recept te laten bedenken na het proeven van een van onze wijnen.
Pecorino! Nee, niet die Italiaanse schapenkaas maar een druif uit de Abruzzen. Deze druif barst van het rijpe gele fruit en de mineralen waardoor hij uitermate geschikt is om te combineren met een grote diversiteit aan gerechten. Ik ben benieuwd wat vriend en deelnemer van Masterchef Olivier Lieshout er van zal maken!

Ingrediënten voor 4 personen:

12 coquilles st. Jacques
100 gram chorizo
Halve bloemkool
1 Liter melk
8 draadjes saffraan
Bos platte peterselie
Olijfolie
50 gram Zeekraal
Fles Cantine Frentana Torre Vinaria Pecorino

Wijnspijs van ‘Masterchef’ Olivier en Wijnmeester Jasper from Rutger de Witte on Vimeo.

Bereidingswijze:

Bloemkoolcrème:

Zet een pan op het vuur met daarin de melk, saffraan en een goede snuf zout. Snijd vervolgens de roosjes van de bloemkool af en kook deze totdat ze gaar zijn (15-20 minuten). Giet af in een zeef en bewaar de melk waarin gekookt is. Mix met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne crème, gebruik waar nodig iets van de melk waarin gekookt is om de crème smeuïg te krijgen.

Peterselieolie:

Breng een pannetje met water aan de kook. Doe hier de gehele bos peterselie in voor ongeveer 20 seconden. Laat deze vervolgens uitlekken en mix de peterselie met een staafmixer en 75ml olie door tot een prutje. Haal het prutje door een fijne zeef en je houdt een heerlijke felgroene peterselieolie over.

Chorizo crumble:

Snijd de chorizo in fijne blokjes en bak deze vervolgens op laag vuur door tot ze volledig knapperig zijn. Laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

Coquilles:

Besprenkel de coquilles met wat zout. Bak deze vervolgens in een hete pan 1 a 2 minuten per kant.

 

Conclusie: Het ziltige van de coquilles gaat perfect bij het lichtziltige en minerale karakter van de Pecorino! Toch heeft de wijn nog genoeg fruit om tegen de knapperige chorizocrumble op te boxen!

Eet- en drinksmakelijk!