Onze Ontañon Rioja Crianza is een subtiele en elegante wijn met veel smaken. De wijn is rijk gevuld met zacht fruit en tonen van rijpe kersen.  Dit maakt hem heerlijk soepel en vooral niet te zwaar, daarom past de wijn goed bij een groot stuk rood vlees als rosbief. Een rode wijn saus gemaakt van de Rioja zelf maakt de rosbief al helemaal af.

Ingrediënten 4 personen:

Vlees:
Rosbief (ca 150 gram p.p.)
1 bos Tijm
3 tenen Knoflook
Zout en peper
Keukenthermometer
Boter
Olie

Bijgerechten:
Kleine aardappeltjes
Cherrytomaten
Gieser wildeman stoofperen
250 ml Rodewijn (vista nova)
75g suiker
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
2 steranijs

Rodewijnsaus:
2 uien
100 ml rode wijn
1 bos tijm
1 sinaasappel
1 blokje runderbouillon
300ml water voor de bouillon

1 fles Ontañon Rioja Crianza

Instructies:
De rosbief kan je op verschillende manieren bereiden, het liefst in een sous vide badje op 54.4 graden. Samen gevacummerd met de kruiden. Na het badje snel in de hete pan met een klontje boter en het vlees kan warm op tafel.

Ben je niet in het bezit van hippe keukentools? Gebruik dan gewoon de oven en een thermometer.

Verwarm de oven voor op 180 Graden. Zorg altijd dat je vlees op kamer themperatuur is voordat je het gaat bereiden. Zet de Rosbief goed rondom in de kruiden. Wij gebruikten voor ons kruidenmengsel tijm, knoflook, peper en zout. Braad eerst het vlees ligt aan in de pan, vervolgens kan het vlees met thermometer en al in een ovenschaal de oven in. Lekker is om in de ovenschaal wat groente als tomaatjes en extra tijm toe te voegen.
Hou de thermometer goed in de gaten medium-raw gebakken is tussen de 52 en 54.4 graden.
Dit duurt ongeveer 60 minuten, afhankelijk hoe dik het vlees is.
Ook de aardappeltjes kunnen de laatste 45 minuten mee gebakken worden in de oven. De kleine aardappeltjes zijn het lekkerst als ze om de 3mm dun zijn ingesneden en ingesmeerd met een olie-kruiden mengsel van rozemarijn en zout. Met kerst zijn deze overigens overal al voor gegaard te krijgen die hoeven natuurlijk minder lang in de oven. Maak het gerecht weer een stukje makkelijker.
Ondertussen kan je vast de rodewijnsaus maken. Fruit eerst wat uitjes in de pan aan blus deze met dezelfde rode wijn af en voeg  daarna de runderbouillon op smaak toe, voeg op smaak ook nog kruiden toe en laat het 15 minuten zacht doorkoken.
Iets rood maakt dit gerecht nog af. Serveer het vlees met rodekool of gewoon een lekker stoofpeertje.
Tip maak de stoofpeertjes als een dag van te voren, dan kan de wijn extra in de peertjes trekken.
Doe de geschilde peertjes in een grote pan en voeg daar aan de wijn toe (Vista Nova wijntip) vul aan met water tot de peertjes onderstaan. Voeg hier alle kruiden aan toe en breng dit samen aan de kook.
Laat de peertjes ca 1 uur door stoven op een laagvuurtje. Je kan ze hierna zowel warm als koud serveren.
Koken doe je door te proeven, neem gerust vast een glas Ontañon Rioja Crianza zodat je zeker weet dat het gerecht goed bij jouw kookkunsten past!