Wijnspijs van Tjalling: Frambozen Semifreddo met Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een licht mousserende wijn uit het noorden van Italië. Door het licht bubbeltje past het perfect bij de luchtige semifreddo. De frambozen en het licht tropische fruit zijn ook goede vrienden, en door het alcoholpercentage van slechts een paar procent is dit de perfecte afsluiter van een uitgebreid diner.

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de Semifreddo:
400 g frambozen
2 eieren, gesplitst
150 ml slagroom
150 g ricotta
100 g frambozenjam
100 g fijne kristalsuiker + iets extra om de basilicumblaadjes door te halen
Blaadjes van 2 takjes basilicum

Voor de basilicumsiroop:
100 g suiker
100 ml water
1 bosje basilicum, fijngesneden

Voor de gekaramelliseerde noten:
125 g gezouten gepelde pistachenoten
2 el suiker
2 el water
1 tl honing

1 fles Moscato d’Asti

Ook nodig: vierkante springvorm van 16×16 cm en 8,5 cm hoog (inh. 1,8 l)

Instructies:

Breng voor de siroop de suiker met het water en de basilicum al roerend op half hoog vuur aan de kook. Neem van het vuur en laat in ± 1 uur helemaal afkoelen. Zeef de siroop. Bekleed de vorm met plasticfolie en verdeel 1/3 van de frambozen over de bodem. Wrijf de pistachenoten tussen je handen om het grootste gedeelte van het zout te verwijderen. Hak de helft grof. Smelt in een steelpan de suiker met het water en de honing en laat zachtjes koken tot de massa bruin karamelliseert. Voeg alle nootjes toe en roer tot ze lekker gaan ruiken. Giet op een stuk bakpapier en laat afkoelen. Hak ze grof. Klop de eiwitten in een schone kom tot stijve pieken. Klop in een andere kom de slagroom net stijf. Klop in een derde kom de eidooiers met de suiker in ± 5 min. romig. Klop door het dooiermengsel eerst 25 ml van de basilicumsiroop, de ricotta en de jam. Klop dan de helft van de overgebleven frambozen erdoor zodat ze nog in grove stukken blijven. Spatel luchtig eerst de slagroom en dan het eiwit erdoor. Strooi de helft van het nootjesmengsel over de frambozen in de vorm. Schep de helft van het slagroommengsel erop. Verdeel de rest van de frambozen en de helft van de overgebleven nootjes erover. Schep de rest van het slagroommengsel in de vorm en laat in de vriezer bevriezen in ± 5 uur maar liever een hele nacht. Bestrijk intussen de rest van basilicumblaadjes met behulp van een kwastje heel dun met de basilicum siroop en bestrooi ze met fijne kristalsuiker. Laat ze in 6 tot 8 op een stuk bakpapier drogen en knapperig worden.
Neem ± 10 min. voor het serveren de semifreddo uit de vriezer, stort op een mooie schaal en verwijder plasticfolie. Versier met de gesuikerde basilicumblaadjes, extra frambozen, de nootjes en bedruppel met de rest van de siroop.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *