Wijnspijs van wijnmaker Alessandro : Orecchiette con ragù di braciola met zijn Primitivo Appassimento

Twee jaar terug tijdens de feestdagen hebben wij deze wijn van wijnmaker Alessandro al geïntroduceerd. Hij viel zo in de smaak dat hij al voor kerst helemaal op was! Dit jaar zijn wij er gelukkig voeg bij en hebben wij flink wat meer naar ons kikkerlandje meegenomen, Dit is namelijk dé perfecte kerstwijn. Sowieso als vervanger voor port bij het welbekende kaasplankje, maar volgens Alessandro ook bij zijn familierecept: Orecchiette con ragù con braciola. Een mond vol! Het is een rijke pasta gevuld met kalfsvlees en pancetta in een ingekookte tomatensaus. Daar drink je Alessandro’s rijkgevulde Primitivo Appassimento bij! Eet- en drinksmakelijk!

“Orecchiette con ragù di braciola”

 Orecchiette with braciole tomato sauce

Braciole are kind of rolls (slices of veal) stuffed with pancetta and pecorino cheese. They are cooked together with tomato sauce and mixed with the orecchiette pasta.

Matching wine: Masseria Borgo dei Trulli Lucale Primitivo IGP Puglia

Ingredients (4 pp)

400 g veal slices300 g orecchiette pasta
330 g tomato sauce
20 g pancetta
80 g pecorino cheese
20 g extra virgin olive oil
Parsley
1 onion
1 clove garlic
Salt
Freshly ground black pepper

 

Preparation

  • Cut the pancetta into strips and the pecorino cheese into small pieces.
  • Spread the slices of meat and lay on some strips of pancetta, a few pieces of pecorino cheese, some parsley, a bit of garlic, salt and pepper.
  • Roll up the steak to form a roll and close it well with kitchen twine.
  • Cook the sliced onion with olive oil and then add the rolls.
  • Once golden add tomato sauce and simmer over low heat until the sauce will be thickened.
  • Cook the pasta in plenty of salted water. Drain and toss with the sauce of the braciole.
  • Serve adding grated cheese.

 

Masseria Borgo dei Trulli Lucale Appassimento

Eind augustus draait wijnmaker Alessandro de stam onder de druiventros een klein beetje dicht (il giro del picciolo, het draaien van de steel), waardoor de toevoer van water naar de druiven stopt. Hierdoor wordt het sap in de druiven nog geconcentreerder, complexer en aromatischer. Een essentiële wijn voor bij langzaam gegaard stuk wild of bij een stoofgerecht, maar ook bijzonder goed inzetbaar als spannende vervanger van de welbekende port bij een kaasplank!