Wijnspijs van wijnmaker Fransesco: Lavarello al Burro e Salvia met zijn Lugana

Deze wijn van wijnmaker Fransesco is Italiaans wit uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië; Lugana. Fransesco beschikt hier over alle factoren om geweldige wijn te maken: een uniek microklimaat direct aan het Gardameer, veel zonuren en een ondergrond vol mineralen. Wij vroegen hem naar zijn favoriete familierecept, dat hand-in-hand gaat met zijn eigen Luganawijn. Italianen zijn van de pure en eerlijke gerechten. Vraag je visboer dan ook om zijn allermooiste stukje gefileerde witvis en werk met de lekkerste boter en meest verse salie! Eet- en drinksmakelijk!

Ingrediënten voor 2 personen:

2 mooie stukken gefileerde witvis (kabeljauw is het lekkerst)
4 blaadjes salie
50 gram roomboter
knoflook
fijngehakte walnoot
1 fles Citari Lugana Torre

Instructies:

Laat de boter in een hete pan smelten en bak kort de fijngehakte knoflook mee en de salieblaadjes mee. Kruid de vis goed met peper en zout voordat je ze de hete boter in laat glijden. Probeer de vis zo heel mogelijk te houden, dus hou de temperatuur goed in de gaten en prik er niet met een vork in om de gaarheid te controleren. Afhankelijk van de dikte van de filets zijn ze na kort aan beiden kanten aanbakken snel klaar. Hak de walnoot heel fijn en strooi over de vis heen! Zijn de glazen al gevuld met Fransesco’s Lugana? Eet- en drinksmakelijk!

Citari Lugana Torre

“Kom, we gaan even ‘Aliassen’, een spel waarbij het kaf van het koren gescheiden wordt. Of beter gezegd: de pulp van het druivensap. Schud de kaarten. Ugni blanc is ook…? Onbekend? Beurt overslaan. Is ter plekke ook wel bekend als turbiana. Die zich vervolgens weer bedient van het alias trebbiano. Ach jeetje, de Italiaanse confectiedruif die zo vaak toch tot saaisap leidt? Jazeker, maar soms, heel soms als ie in handen valt van een goede wijnmaker kan er prachtig, monter, energiek en vooral karakteristiek wit van gemaakt worden. Dan krijg je turbania met de turbo erop. Rijpe appel, ronde kruidigheid, fiks wat peper, grapefruitbitter en amandeltjes worden met naam en toenaam genoemd.”

8,5 van de 10 punten in de Grote Hamersma