Wijnspijs van wijnmaker Yiannis | Griekse varkenshaas met Griekse agiorgitiko

Al sinds mensenheugenis hebben wij de witte moschofilero van het Griekse wijnhuis Sémeli op onze schappen staan. Onbekend maakt onbemind is onwaar gebleken, want deze aromatische knaller vliegt al jaren lang de toonbank over! Daarom introduceren wij aan het begin van dit nieuwe jaar hun rode agiorgitiko! Sappig, verfijnd en soepel, zowel inzetbaar bij de borrel als bij een goed stuk vlees. Wijnmaker Yiannis stuurde namelijk zijn favoriete recept bij zijn agiorgitiko mee; een goed gegrild stuk varkenshaas met mosterd, bruine suiker en tijm. Dus verwarm je oven maar al vast voor en haal zo’n Griekse agiorgitiko in huis!

Seméli Feast Agiorgitiko

“Ik zet de inheemse Griekse druivenrassen graag op een voetstuk en pleit voor een herwaardering van Griekenland als klassiek wijnland. Deze rode wijn is gemaakt van agiorgitiko. Deze druif is qua stijl te vergelijken met een Italiaanse Sangiovese en heeft een intense robijnrode kleur, verfijnde tannines en zuren en aroma’s van rode bessen en bramen.”

Wijnmaker Yiannis

Ingrediënten:

1 kilo varkenshaas
zout en peper naar smaak
40 gram mosterd
40 gram bruine suiker
2 theelepels tijm (fijn gehakt)
1 grote gele ui, dun gesneden
aluminiumfolie 

Instructies:

Verwarm je oven voor op 200 graden. Strooi royaal wat zout en peper over de varkenshaas en zet het even apart. Mix in een schaal de mosterd, bruine suiker en de fijngehakte tijm. Leg een groot stuk aluminiumfolie op een stuk bakpapier en leg de fijngehakte ui in het midden van het folie. Leg daar de varkenshaas op en smeer de varkenshaas in met de helft van de mosterdmix. Klap het aluminiumfolie dicht, maar hou een beetje ruimte over zodat de hete lucht in het pakketje kan circuleren. Zet de varkenshaas 55 minuten in de voorverwarmde oven. Open daarna voorzichtig het pakketje en smeer de rest van de mosterddressing over de haas. Laat het pakketje vervolgens aan de bovenkant open en plaats hem nog even 5 minuten in de oven zodat een lekker krokant korstje ontstaat. Haal de varkenshaas uit de oven en laat hem zo’n 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Eetsmakelijk, of zoals wijnmaker Yiannis zou zeggen; καλή όρεξη!