Wijnspijs van wijnmakers Federica en Mirko: Piëmontese Tajarin met hun Arneis

Wijnmakers (en tevens tweeling) Federica en Mirko bewijzen dat ze naast het maken van prestigieuze rode Barolo’s, ook de kennis en kunde in huis hebben om witte Barolo’’ te maken. Ze gebruiken hiervoor de witte Arneisdruif, een lokaal druivenras dat langzaam populariteit begint te winnen vanwege zijn complexe en loepzuivere aroma’s van citrusfruit, rijpe meloen en amandel en zijn elegante frisse mineraliteit. Wij vroegen ze naar hun favoriete recept die ze serveren wanneer hun Arneis aan tafel open gaat; Tajarin. Het is een echt Piëmontees streekgerecht met zelfgemaakte pasta, salie, geraspte Grana Padano en als je echt wilt uitpakken: truffel natuurlijk! Staat de Arneis al koud? Aan tafel!

Ingrediënten:

Voor de pasta:

400 gram bloem
200 gram eidooier
1 snufje zout

Voor de saus:

100 gram ongezouten roomboter
6 blaadjes salie
80 gram geraspte Grana Padano
Truffel
1 fles Voerzio Martini Arneis

Instructies:

Begin met het deeg voor de pasta. Maak je keukenblad goed schoon en verdeel het bloem over je keukenblad. Maak een soort vulkaan met een gat in de bovenkant van de bloemvulkaan waar je de eidooiers netjes in kan leggen. Roer met je vinger beetje voor beetje de dooiers door de bloem zodat alles rustig kan mengen. Kneed het deeg vervolgens tot je een soepel deeg hebt en laat het een half uur in de koelkast rusten. Rol het deeg fijn met een deegroller en snij het in dunne repen van 3 millimeter. (Je kan natuurlijk ook een pastamachine gebruiken). Hang de pastaslierten op een droge plek zodat het deeg kan uitdrogen. Na ongeveer een uur of 3 is de pasta klaar om heel kort (1 minuutje is genoeg) gekookt te worden in een pan met zout water.

Smelt ondertussen de boter en laat de salieblaadjes even kort meebakken. Voeg de pasta toe aan de saus en meng het geheel goed zodat de saus goed verspreid is over de pasta. Serveer de Tajarin in diepe borden met een klontje boter, geraspte kaas en eventueel wat geraspte truffel. Eet- en drinksmakelijk!

Voerzio Martini Langhe Arneis

“Arneis. Voorheen de vermilder van te barse barolo. Beter af als solist. Pepermuntje op de neus. Pepermuntje op de tong. Wit met een Wilhemina-waasje. Eigenwijs, eigenzinnig, eigengereid. Appeltjes, onrijpe peer, bittergarnituurtje, rozemarijn en stralend sap. Martini. Anytime, anyplace, anywhere. Maar bij voorkeur met een pasta met pesto erbij.”

9- van de 10 punten in de Grote Hamersma