Wijnspijs | Vegetarische Puttanesca met raz el hanout en kruidige Rasteau

Pasta alla Puttanesca. Letterlijk vertaald; ‘pasta in de stijl van de prostituees’. Het is niet helemaal bekend waar deze naam vandaan komt, maar het gerucht gaat dat deze maaltijd makkelijk en snel klaar te maken was tussen de ‘afspraken’ door. Enfin! Een hele makkelijke pasta dus, en superlekker! Wij weken af van het originele recept (geen ansjovis) en voegde flink wat raz el hanout toe voor een Midden-Oosters tintje. Daar moet je als wijn tegen kunnen. De Domaine La Luminaille Rasteau Luminaris heeft alles in huis om deze kruidigheid van dit één-pans-gerecht aan te kunnen. Mocht je hem iets te stevig vinden? Laat hem dan even een uurtje ademen (een uurtje van te voren ontkurken, of het zelfs even decanteren). Eetsmakelijk!

Ingrediënten:

4 tenen knoflook
1 blikje kikkererwten (400 gram)
1 theelepel gerookt paprikapoeder
3 eetlepels raz el hanout
1 eetlepel tomatenpuree
1 bosje peterselie
3 eetlepels kappertjes
130 gram groene olijven in ringetjes
250 gram kleine cherrytomaatjes
250 gram pasta (orecchiette)
700 ml groentebouilion (1,5 maggiblokje)
zout en peper
1 fles Domaine La Luminaille Rasteau Luminaris

Domaine La Luminaille Rasteau Luminaris

Wijnmakers Julie en Nicolas zitten altijd bij volle maan op één van de mooiste en meest hooggelegen plekken van de Rasteau, namelijk in hun eigen wijngaarden. Wanneer de maan op zijn felst schijnt, wordt het licht via de olijfbladeren op de wijnranken gereflecteerd. Vandaar dat la Luminaille zich uit het Frans laat vertalen als ‘het licht’. Zou het maanlicht invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de druiven? Daar kom je maar op één manier achter…

Instructies:

Hak de knoflook fijn en bak de uitgelekte kikkererwten in een flinke scheut olijfolie aan. Voeg de knoflook, tomatenpuree, het paprikapoeder en de raz el hanout toe en laat het geheel even flink meegaren. Hak de peterselie fijn (hou een klein beetje achter als garnering) en voeg ze samen met de olijfolie, kappertjes en olijfringen toe in de pan. Laat het geheel nog even 5 minuten door sudderen voordat de bouillon, de orrechiette en de cherrytomaatjes in de pan gaan. Dek de pan af met de deksel en laat het zo ongeveer 14 minuten prutellen totdat de pasta gaar is en ze bijna al het vocht hebben opgenomen. Breng de pasta op smaak met peper en eventueel wat zout. Garneer met de overgebleven peterselie en eventueel een flinke scheut olijfolie. Binnen 20 minuten heb je een dampende pan overheerlijke pasta op tafel! Je hoeft alleen nog maar de Rasteau in te schenken. Eetsmakelijk!