Wijnspijs | Vindaloo met lam en Catalaans Rood

Vindaloo is een curry afkomstig uit Goa, een deelstaat in India. Deze regio was tot 1961 onderdeel van Portugees-Indië. Daarom vind je veel Portugese invloeden in de keuken van Goa. De naam vindaloo stamt af van het Portugese carne de vinha d’alhos, oftewel vlees gegaard in wijn en knoflook. Door het vervangen van wijn door azijn en het toevoegen van chilipepers en andere specerijen ontstond een nieuw gerecht, vindaloo genaamd. Door de pittige kruiden en knoflook, samen met het zoetzure karakter van het gerecht, kozen wij voor een verrassende wijn: de Catalan Eagle Tinto. Een biologische Catalaanse blend met pit, power en potentie! De aanwezige tannines gaan hand in hand met de pepers en de zachte zuren met de azijn. Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst, dit gerecht ga je elke week maken!

Ingrediënten:

4 Spaanse pepers 
1 theelepel komijnzaad
6 kruidnagels
1 kaneelstokje
10 peperkorrels
1/4 steranijs
1 duimlengte verse gember
6 tenen knoflook
1 eetlepel tamarindepulp
4 eetlepels witte wijnazijn
65 ml zonnebloemolie
3 grote witte uien
700 gram lamsvlees
1 snuf zout
1 fles Catalan Eagle Tinto

Instructies:

Hak de Spaanse peper fijn en stop het met alle kruiden en specerijen in de blender (komijn, kruidnagel, kaneelstokje, peperkorrels, steranijs, gember, knoflook en tamarinde). Voeg de azijn en de olie toe en blend tot je een gladde pasta hebt. Snij het lamsvlees in grote dobbelstenen en laat het vlees een uur marineren in een kwart van het kruidenmengsel. Hak de uien fijn en laat ze langzaam bruin worden in een laagje zonnebloemolie tot ze écht gekaramellisseerd zijn (dat duurt zo’n 15 minuten). Voeg de rest van het kruidenmengsel toe en laat het zo’n 5 minuten mee garen op laag vuur. Wanneer het vlees een uurtje heeft kunnen marineren kan het vlees er bij. Voeg 800 ml water toe en laat de curry zo’n 2 tot 3 uur op heel laag vuur garen tot het vlees gaar en supermals is. Kook er eventueel wat witte Pandanrijst bij en serveer de curry op een diep bord. Eet- en drinksmakelijk!