Wijnspijs | Zelfgemaakte hamburgerbroodjes en de Mala Fama van Felipe

Yes! Het is eindelijk weer lekker weer! Er is dus geen reden meer om die barbecue in de berging te laten staan. Stof ‘m af, steek hem aan en ga naar buiten om op een frisse lenteavond hamburgers te grillen. Zet de oven ook aan voor zelfgemaakte hamburgerbroodjes en haal de Mala Fama van Chileens wijnkunstenaar Felipe in huis. Zijn blend van carignan en carmenere gaat geweldig bij zo’n rokerige burger! Eet- en drinksmakelijk! 

P.S. Garcia Mala Fama

Felipe Garcia is één van de toonaangevende wijnmakers die de Chileense carignan uit de obscuriteit wilt halen en op een podium wilt zetten. De druif heeft in z’n eentje nog wel een beetje plankenkoorts, daarom wordt hij bijgestaan door een klein beetje carmenère.

Ingrediënten:

Voor de burgers:
500 gram half om half gehakt
1 gesnipperde rode ui
2 theelepels gerookt paprikapoeder
1 losgeklopt ei
1 potje augurken
1 pakje cheddar
2 grote tomaten in plakken gesneden

Voor de broodjes:
1 eetlepel kristalsuiker
1 zakje droge gist
50 milliliter melk
1 theelepel zout
500 gram bloem
1 losgeklopt ei
200 gram boter op kamertemperatuur
sesamzaadjes

Instructies:

Begin met de broodjes. Doe alle ingrediënten (behalve de boter) in een kom en roer met een spatel alle ingrediënten door elkaar. Als je een broodmixer hebt, kneed het deeg 5 minuten op een lage stand. Wanneer je alles met de hand doet, kneed dan minimaal 10 minuten tot het deeg soepel en glad wordt. Laat het deeg even 20 minuten rusten en kneed vervolgens de boter in blokjes er door. Laat het deeg vervolgens een uurtje rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken voor acht broodjes en maak er mooie bolletjes van, om ze nog even een half uurtje te laten na rijzen. Verhit de oven voor op 200 graden en kwast de bolletjes in met een losgeklopt ei en strooi en wat sesamzaadjes op. Zet de broodjes in de oven en bak ze in een kwartiertje bruin.

Ondertussen kan je met de burgers aan de slag. Mix het gehakt met een fijngehakt uitje, een losgeklopt eitje en voeg het gerookte paprikapoeder toe. Maak er acht mooie burgertjes van. Grill ze kort op een gloeiend hete barbecue of in een gloeiende hete grillpan. Leg op het allerlaatste moment de plakjes cheddar op de burgers zodat ze even kunnen smelten. Vergeet geen tomaat en augurk tussen de broodjes en de burgers te leggen en de broodjes flink met je favoriete saus in te smeren. Eetsmakelijk!