Het nieuwe jaar is daar en wij zitten op het puntje van onze stoel. De wereld van wijn zit namelijk nooit stil. Opwarming van de aarde, nieuwe technieken, ontdekking van spannende druivenrassen, het houdt niet op. Daarom kijken wij in onze grote glazen bolling van ons wijnglas en doen een kleine voorspelling van wat je allemaal kan gaan verwachten. Want je weet, een nieuw oogstjaar biedt elk jaar weer nieuwe kansen en uitdagingen.

Wijn van Vaderlandsche bodem
Je hebt het misschien al vernomen. 2018 was een topjaar voor Nederlandse wijnboeren. In Limburg, Zeeland en in de Achterhoek mochten ze in 2018 flink in hun handjes knijpen, want wat was het een mooie zomer voor de Nederlandse druif! Al dit Nederlandse vocht ligt nu op ’t vat en op de fles te rijpen, om in 2019 op de markt te komen. Wij wachten met geknepen billetjes af, want zouden wij dan toch écht een keertje met de grote wijnlanden mogen meedoen?

Mag ’t een procentje minder zijn, wijnboer?
In heel Europa is het heet geweest, héél heet. En hoe meer zon, hoe hoger het suikerniveau in de druiven. Hoe hoger het suikergehalte, je raadt het al, hoe meer alcohol. Kijk niet raar op als je wijnen uit een warm klimaat een percentage van 14,5% of meer op de fles ziet staan. Oef, daar slaan wij ook stijl van achterover. Na een glas of twee wil je namelijk niet gelijk al onder of op de tafel liggen. Mag het dus een procentje minder? Dat mag zeker! Noord-Italië en Zuid-Duitsland biedt verfrissing op het gebied van het aantal vergiste suikers. Neem nou zo’n kraakheldere Pinot Grigio uit de Dolomieten of een zachte Spätburgunder uit Rheinhessen, fris en licht fruitig zonder al te veel alcoholgeweld. Volgend jaar gaat heel Nederland aan de Portugese Vinho Verde (10%)… Wedden voor een flesje?

VVV: Verdejo, Vermentino en Viognier
Zo’n houtgerijpte Chardonnay of Sauvignon Blanc op ’t terras kennen we nu wel. Nederland is klaar voor revolutie. En ja hoor, de VVV staat al klaar om de coupe te plegen. Niet de Venlose Voetbal Vereniging, ook niet de Vereniging voor Vreemdelingen Vervoer, maar de Verdejo, Vermentino en Viognier. Fruitige wijnen die geen afkeurende blikken krijgen op elke borrel, feest of terras. De Spaanse Verdejo heeft al menig terras-hangend-wijngenieter al doen overtuigen met z’n rijpe en toch frisse imago. De Franse Viognier maakt ook furore op de wijnkaart met z’n aromatische talenten van tropisch fruit en iets zachtere zuren. Vervolgens stopt de Italiaanse Vermentino het laatste lootje in de hoge hoed voor de verkiezing van spannendste-druif-van-2019-verkiezing. Deze druif heeft namelijk spannende zuren én rijp fruit. Dorstlessend en adembenemend in één. Laat de zomer maar weer komen…

De nieuwe, oude wereld
Oost-Europa deed voor de Tweede Wereldoorlog op wijngebied mee met de allerbesten. Het ijzeren gordijn gooide echter roet in de wijntank… Sinds kort hebben veel wijnmakers geïnvesteerd in het oude Oostblok en reken maar van yes… Oost-Europa is de nieuwe, oude wereld! Kijk dus komend jaar iets verder dan je neus lang is en neem zo’n Hongaarse Hárslevelü, Sloveense Furmint of Bulgaarse Mavrud. Bijzonder avontuurlijke en moderne wijnen, vaak voor een fris prijsje.

Adembenemende etiketten
Wijnwinkels lijken soms net New-Yorkse-Art-Galeries. Minimalistische Mondriaanmotieven, klassieke Italiaanse renaissance taferelen, Franse art-nouveaux schilderingen en innemende Picasso-portretten. Het zegt natuurlijk niets over hoe de inhoud van de fles moet smaken, maar indrukwekkend is het wel. Wijnboeren hebben door dat je sneller zo’n kunstwerkje op de kop tikt dan dat je een simplistisch flesje wijn achter de tong laat verdwijnen. Daarom werken wijnboeren samen met heuse kunstenaars, photoshoppers, ontwerpers en andere creatieveling.  In 2019 hoef jij heus niet meer naar het Rijks, MoMA of Louvre. Werp een blik in jouw eigen wijnrek of wijnwinkel en gooi die museumjaarkaart maar bij het oud papier

Het digitale smaakpallet
Heb jij die Vivino-app al op je telefoon? Half Nederland heeft zo’n mini wijnencyclopedie in zijn of haar broekzak. Wij bij Grapedistrict gaan nóg een stapje verder. Bij elke wijn die jij aankoopt en van een review voorziet, denken wij jouw smaak nog beter te kennen en kunnen wij aanbevelingen geven wat jij nog meer lekker gaat vinden! Je kijkt toch al de hele dag op dat ding, dus download snel even de Grapedistrictapp en laat ons weten wat je van jouw geproefde wijnen vindt! Zo weten wij wat jij pas écht lekker gaat vinden in 2019. Want ja, voorspellingen zijn maar voorspellingen. Waar het allemaal om draait is jouw persoonlijke smaak, ongeacht wat anderen vertellen wat je moet drinken.

Proost! En een mooi 2019 met veel wijnplezier gewenst!