Hele dag binnen zitten is niets voor mij. Natuurlijk hou ik mij aan de maatregelen en kom dus zo min mogelijk buiten. Gelukkig kan ik mij in de achtertuin vrij bewegen en heb dus weer de BBQ tevoorschijn gehaald. Ik ging naar de slager op de hoek voor een groot stuk lamsbout. Ik pekelde hem een dag van te voren, en uiteindelijk ging hij een aantal uur op de BBQ om te roken. Dat houdt je wel een paar uren zoet! De FitaPreta – een blend van Portugese inheemse druivenrassen – met donkerrood fruit en zachte tannine ging daar geweldig bij!

Grapedistrict-wijnspijs-gerookte-lam-bbq-fitapreta

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg lamsbout (zonder bot) van de slager
500 gram zout om mee te pekelen
1 halve pot mosterd
1 hele knoflookbol (google komt helaas niet met een beter synoniem)
1 bosje tijm
1 bosje rozemarijn
paar takjes salie
keukentouw
BBQ, klaargemaakt om indirect op te grillen
eikenhoutsnippers of een blokje eikenhout
1 fles FitaPreta Alentejo Tinto

Instructies:

Leg het vlees een dag van te voren in de natte pekel. Dit houdt in dat je het vlees voor een dag in gezouten water (100 gram zout per deciliter water) laat pekelen. Zo wordt het vlees mals en droogt het niet uit tijdens het roken op de BBQ.

Nadat het vlees een hele dag in de pekel heeft gelegen, dep je het vlees droog en kan je hem marineren en opbinden. Snij een hele knoflookbol doormidden, hak de kruiden fijn en rub het vlees aan de binnenkant in met een laag mosterd. Strooi daarna de kruiden op het vlees en leg de halve knoflook bol er ook op. Bind het vlees met keukentouw op en smeer de buitenkant ook in met een laag mosterd. Maak ondertussen je BBQ gereed om indirect te grillen (de briketten leg je niet in het midden, maar aan de zijkant van je BBQ). Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 120 graden komt, heel veel briketten heb je dus niet nodig. Leg het vlees op de BBQ en leg een blokje – of een aantal snippers – eikenhout op het vuur. Sluit de BBQ af met de deksel en zorg er voor dat het ventiel in de deksel niet aan de kant van het vuur zit, maar aan de andere kant zodat de rook via het vlees de BBQ verlaat. Hou de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en voeg tussentijds wat briketten toe om de temperatuur constant te houden. Wanneer het vlees een kerntemperatuur van 70 graden bereikt, is het vlees echt well-done en nog steeds super sappig. Laat het vlees een kwartiertje rusten en maak je favoriete salade er bij! Eet- en drinksmakelijk!