Wijspijs | Toscaanse pasta met Super Tuscan

De Italiaanse keuken is niet voor te stellen zonder tomaat. De Italianen noemen hem de ‘pomo d’oro’; de gouden appel! Gelukkig maken ze ook geweldige wijnen die bij tomaat matchen. Wijnen van sangiovese uit Toscane matchen geweldig bij tomaat vanwege de zachte zuren en z’n donkerrode fruit! Wij kozen voor de ‘out-of-the-box-sangiovese’ van wijnmaker Isodoro bij deze pasta met gestoofde tomatensaus en tomatensalade! Wijnmaker Isidoro behoort namelijk tot het rebelse ‘Super-Tuscan’-gezelschap. Hij maakt wijnen die de regels van Toscane totaal aan hun laars lappen. Italiaanse sangiovese geblend met Franse Bordeauxdruiven dat kon in het verleden namelijk écht niet. Isidoro weet wel beter; hij combineert Italiaanse finesse met de kracht uit Bordeaux.

Podere Casanova Mane

9 / 10 Punten – De Grote Hamersma 2021
“Gelegenheidscombinatie: cabernet sauvignon en merlot (bordeauxhabitués) en sangiovese (de nummer 1 van Italië) samen een Super-Tuscan vormend. Soms alleen super vanwege het astronomische prijskaartje dat er op werd geprikt. Wijnmaker Isodoro heeft het wat minder hoog in de bol. In ieder geval wat de kassa-aanslag betreft. Kwalitatief zit het helemaal snor. Opgewekte, lekker ongedwongen rosso. Volop zure kersen, koele cassis, pruimen, bessen en fiks in het sap hangend. Bonuspunten vanwege zijn fijne prijskaartje.”

Ingrediënten:

500 gram riblappen
2 blikken tomatenblokjes
1 winterpeen
1 grote rode ui
2 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij
1 snuf nootmuskaat
200 ml rode wijn
bosje tijm en rozemarijn
verse pasta (tagliatelle)
200 gram rucola
200 gram kleine tomaatjes
balsamico azijn
extra vergine olijfolie
heel veel Parmezaanse kaas
1 fles Podere Casanova Mane

Instructies:

Snij de riblappen in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Verwarm een stoofpan met een beetje olijfolie en schroei het vlees op hoog vuur aan. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart. Bak een fijngesnipperde ui even kort aan in dezelfde pan. Voeg als de ui glazig is geworden ook de fijngehakte knoflook toe. Snij vervolgens de winterpeen en de stengel bleekselderij fijn en doe de groenten ook in de pan. Wanneer alle groenten gaar zijn, voeg het vlees toe en giet de wijn er over tot alles onder staat. Laat de stoof zo ongeveer een uur of laag vuur pruttelen met de deksel op de pan. Na een uurtje kan je de tomaat uit blik toevoegen, laat de saus daarna nog een uurtje stoven en breng hem op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snij de kleine tomaatjes fijn en was de rucola. Meng de ingrediënten voor de salade in een kom, giet er een flinke scheut balsamico en extra vergine olijfolie over en rasp een grote hoeveelheid Parmezaanse kaas over de salade. Hussel goed. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking en laat de pasta nog twee minuten in de saus meegaren, dan neemt hij extra goed de saus op. Serveer de pasta met de salade in diepe borden en rasp er nog flink wat kaas over. Eetsmakelijk!