Wijn en chocolade: het blijft lekkerbekken fascineren. Want zijn het alleen zoete en Port-achtige wijnen die in combinatie met chocola voor een kloppend geheel zorgen? Of zijn er nog andere wijnen die vuurwerk op de tong garanderen? In onze winkel in Oud-West werd de proef op de som genomen. In samenwerking met Original Beans (onthou die naam) werd een ware Wijn en Chocolade Proeverij georganiseerd.

Leerzaam? Ja. Lekker? Jazeker!

IMG_4151

Original Beans wordt op dit moment door menig fervent cacaoliefhebber bejubeld. Niet alleen vanwege hun verfijnde chocolade, maar ook vanwege de manier waarop ze samenwerken met cacaoboeren. Het hele proces van boon tot reep, gebeurt met het volste respect voor de natuur. [tagline]Sinds 2008 heeft Original Beans geholpen bij het aanplanten van meer dan 1 miljoen bomen in gebieden als Congo en de Amazone.[/tagline] De hoge kwaliteit aan smaken in hun chocolade wordt al ruime tijd opgemerkt bij chefs wereldwijd en ook in Nederland worden ze steeds populairder.

Goed verhaal! Maar waar moet je op letten als je wijn en chocolade combineert? Laurent (GD) legt uit:

“Bij chocola of chocoladedesserts wordt al snel traditioneel port geschonken, maar dat was voor ons niet uitdagend genoeg. Het leek ons veel spannender om juist naar combinaties te zoeken met bubbels, witte en (droge) rode wijnen. Een hele uitdaging.

De chocolades die wij proefden hebben allen hun eigen fruitige, complexe en delicate smaken die erg verschillend zijn. De invloed van de herkomst, de omstandigheden van het klimaat en de bodem spelen allemaal een grote rol.

Zowel bij wijn als bij chocola is ‘het terroir’ dus enorm merkbaar.

En dat maakt het reuze spannend. Alleen het combineren wordt er niet echt makkelijker op. Soms blaast het zoete van de reep het fruit van de wijn weg, of overheersen de chocoladebitters te veel. Of de zuren in de wijn maken korte metten met de aroma’s van de chocola. Maar gelukkig waren er ook genoeg wonderlijke combinaties die een tweede (en derde, en vierde en vijfde) keer proeven waard bleken. Hier onze drie meest waanzinnige combi’s.”

De Edelweiss 37% (witte chocolade) met een droge witte wijn van de aromatische torrontés druif uit Argentinië. De Sparkling Shiraz (rode droge bubbels uit Australië) met de Wild Harvest (pure choco) en ‘grote favoriet’ Esmaraldas Milk (melk en gezouten karamel) met een slok diepe Ripasso uit de Italiaanse Veneto. Misschien minder verrassend, maar minstens zo lekker was een glas Banyuls (zoet rood van de grenache druif aan de Franse grens met Spanje) in combinatie met de Beni Wild Harvest 66%. Waanzinnig!

Veel dank aan het enthousiaste Locals Proefpanel en aan Philip en Dieuwertje van Original Beans!

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]