Zeeuwse-mosselen met tomaten en saffraan & onze Vermentino

Ingredienten:

1,5 kg verse Zeeuwse mosselen
6 tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
1/4 bosje bladpeterselie
1/4 bosje basilicum
1/4 bosje tijm
1 zonnebloemolie
10 saffraandraadjes
50 ml wittewijnazijn
Fles Piero Mancini Vermentino

Bereiding

  1. Verwarm de barbecue voor tot 200°C. Spoel de mosselen onder koud stromend water schoon en verwijder geopende en kapotte exemplaren. Snijd de tomaten in blokjes. Pel de ui en knoflook en snijd ze in kleine blokjes. Haal de blaadjes van de takjes peterselie, basilicum en tijm en hak ze grof. Vermeng de mosselen in een schaal met de tomaat, ui, knoflook en kruiden. Sprenkel er 1-2 eetlepels zonnebloemolie over en doe alles in een barbecuewok. Doe het deksel op de wok, zet de pan op de barbecue en gaar de mosselen 5-8 minuten.
  2. Bereid ondertussen desaffraanvinaigrette. Verwarm de rest van de zonnebloemolie met de saffraandraadjes en laat ze 5 minuten trekken. Haal de saffraanolie van het vuur en roer de wijnazijn en een snufje zout erdoor.
  3. Haal de gare mosselen van de barbecue en sprenkel desaffraanvinaigrette erover. Meng alles goed en dien de mosselen direct op.  

Wijnspijs:

Waarom gaat deze witte heldere Vermentino zo lekker bij mosselen? Dat zit ‘m in het kraakheldere en ziltige karakter van deze wijn. Het zal je niet verassen dat Piero Mancini zijn witte Vermentinodruiven dicht bij zee heeft staan (dat is op een eiland als Sardinië meer regel dan uitzondering). Naast het verkoelende effect van een frisse zeewind op de druiven (meer citrusfruit en mineralen) geeft deze wind ook het ziltige aan de wijn mee. Omdat er heel licht een beetje zeezout met de wind wordt meegenomen, laat deze een laagje zilt op de druiven achter. Doe je ogen maar eens dicht en proef de Middellandse Zee! Mosseltje erbij en jouw maaltijd is compleet…

 

Afkomstig uit: Een wereldreis rond de BBQ – 100 internationale grillgerechten – door Ralph de Kok 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *