[intro]We blijven nog even in het zuiden. Al pootje badend strekken we de benen in het zilte binnenwater van het Étang de Thau. Een gigantisch meer omringd door oesterkwekerijen en wijnen van lokale druivenrassen die ook naar meer smaken. Over Roussanne en andere Zuid-Franse diva’s.[/intro]

Roussanne2

Het bassin van Thau is huge. Het grootste meer van de Languedoc is 21 kilometer lang en wordt aan weerszijden geknuffeld door kustplaatsen Sète en Mèze. Over de wijngaarden die hier tevreden uitkijken op de eindeloze horizon van de Middellandse Zee waait een verkoelende zeebries. En daar profiteren de druiven optimaal van.

En kijk. Net als bij buurman Saint-Chinian is ook hier een woman in charge

Roussane5

Claude zwaait de scepter over Domaine des Cadastres waar volksheld Picpoul de Pinet een grote rol speelt. De druif kreeg een eigen appellatie toebedeeld en staat te boek als de ultieme oesterpartner. Logisch ook met al die kwekerijen in je achtertuin.

De familie van Claude maakt al generaties lang wijn in de Languedoc en het was Claudes moeder die samen met haar broer de wijngaarden in Mèze opkocht en uitbreidde van 40 naar 70 hectare. Dochterlief nam het bedrijf in ’95 over en laat haar druiven opgroeien op variërende ondergronden (van kalk tot klei en van gravel tot kwarts) op drie verschillende terroirs.

Cadastres is het meest noordelijke perceel en herbergt naast Picpoul ook Roussanne. Ook een Zuid-Franse druif. Bekend geworden als wederhelft van succesvol duo Marsanne-Roussanne en verantwoordelijk voor rijke, dikke, volfruitige blends.

Tevens is Roussanne een fervent deelnemer in de druivenkaravaan van prijzenpakker Chateauneuf-du-Pape (als speelt ze daar meer de rol van meesterknecht dan van vedette).

Les Cadastres...
Les Cadastres…

Het zijn sowieso rode wijnen die in deze contreien de hoogste ogen gooien qua echte sterrenstatus. CNDP, Hermitage of Saint-Joseph. Allemaal legendarisch rood. Maar ook de witte Zuid-Franse wijnen timmeren al jaren goed aan de weg, mede dankzij de technische ontwikkelingen in de wijnwereld. Zo maken temperatuur gecontroleerde gistingstanks fermentatie bij lage temperaturen mogelijk, waardoor er veel meer frisheid in de witte wijnen gegarandeerd kan worden. Vroeger waren deze wijnen veel logger en corpulenter.

Nu zijn ze eerder volslank te noemen.

Zo ook de 100% Roussanne van Claude. Kruidig en rond. Perzik, limoen en bloemen. Zonder een splinter houtrijping en daardoor elegant genoeg om van te blijven nippen. Naast de barbecue bijvoorbeeld. Of zoals wij doen, samen met een gegrilde oester tijdens het pootje baden.

We blijven nog even hier…

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]