Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana

Italië; het land van de glooiende heuvels, de dorpjes waar de was boven de smalle straatjes wappert, maar bovendien het land van het lekkerste eten. Pure gerechten met verse ingrediënten om precies te zijn. Je hoeft gelukkig nooit veel boodschappen de doen, ook niet voor deze groene aspergerisotto. Wat je wel in huis moet halen is de Lugana van wijnmaker Francesco. Deze is enerzijds enorm fris voor het contrast, anderzijds licht houtgerijpt voor bij het vettige van de risotto. Buon appetito a tutti!

Citari Lugana Torre

Dit is een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië: Lugana. Wijnmaker Fransesco beschikt hier over alle factoren om geweldige wijn te maken: een uniek microklimaat, wijngaarden direct aan het Gardameer, veel zonuren en een ondergrond vol mineralen. Deze frisse en licht houtgerijpte Turbiana di Lugana is zijn eerbetoon aan de beroemde toren San Martino della Battaglia, waar hevig gevochten werd voor de eenwording van Italië. Deze toren steekt hoog boven de wijnranken van Francesco uit en is vanaf elke plek in de wijngaard te bewonderen.

Grapedistrict_wijnspijs_asperge_risotto_lugana2Ingrediënten (2 personen):

500 gram groene asperges
250 centiliter kippenbouillon
250 centiliter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
1 witte ui
200 gram risottorijst
50 gram Parmezaan
2 eetlepels slagroom
1 fles Citari Lugana Torre

Instructies:

Haal de harde achterkantjes van de asperges en snij de puntjes er af en hou deze apart. Kook de asperges 8 minuten in kokend water tot ze zacht zijn en doe ze met de bouillon in een blender. Breng het aan de kook in een pan op laag vuur.

Kook de aspergepuntjes in 1 minuut in kokend water, laat ze uitlekken en leg ze in ijskoud water. Verhit de olijfolie in een brede pan. Snipper een witte ui fijn en laat ze in de pan glazig worden. Bak ook even de rijst mee en draai daarna het vuur laag. Roer steeds de inhoud van een grote lepel bouillon door de risotto. Als de bouillon helemaal is opgenomen, roer en dan weer een flinke scheut bouillon door. Herhaal dit zo’n 20 minuten tot alle bouillon is opgenomen en de rijstkorrel gaar is. Roer de slagroom, de geraspte Parmezaan en de aspergepunten er door en haal de Lugana uit de ijskast! Eetsmakelijk!