Wijnspijs | Ratatouille (die uit de film) met rosé uit Aix-en-Provence

Ken je de animatiefilm Ratatouille (Walt Dinsney, 2007), waar knaagdier Remy een waanzinnige ratatouille maakt voor de onhandige chefkok Alfredo? Omdat het met dit weer wel de Provence lijkt hier in Nederland, moesten we zo ongeveer wel dit Provençaalse recept maken! Wat drink je daarbij? Een rosé uit de Aix-en-Provence natuurlijk. Die van wijnmaakster Adeline en Charlotte om precies te zijn. Die heeft enorm veel frisheid en lichte aroma’s van verse framboosjes en bosaardbeien. Kon het maar altijd zulk lekker weer zijn…

Château de Vauclaire Aix-en-Provence Rosé

Wanneer moeder en dochter hun krachten bundelen, weet je dat het goed zit. Adeline en Charlotte Sallier werken al sinds 2013 samen aan deze verantwoorde rosé in de mythische Coteaux d’Aix-en-Provence. Ze werken geheel volgens de Franse Haut Valeur Environnementale-certificering. Ze gebruiken zoveel mogelijk organische alternatieven om hun druiven te beschermen. Hulp komt van de zeewind. Die blaast de hitte uit de wijngaarden en de druivenranken droog wanneer het heeft geregend. Zo ontwikkelen de druiven naast fruit ook spannende zuren wanneer ze worden geoogst én blijven de druiven vrij van ziektes en schimmels. Het ideale ‘terroir’ voor de meest spannende rosé’s ter wereld.

Ingrediënten

1 aubergine
1 groene courgette
1 gele courgette (op de markt op bij de marqt)
3 grote tomaten
2 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
Takjes verse tijm
Een paar flinke scheuten olijfolie
Zout en peper
1 fles Château de Vauclaire Aix-en-Provence Rosé

Instructies:

Was de groente en snij de kontjes van de courgettes en de aubergines. Hak de tomaten, de ui en de knoflook in kleine blokjes. Fruit de ui in een klein beetje olijfolie, laat de tomatenpuree even mee pruttellen om hem te ontzuren en voeg uiteindelijk ook de knoflook en de tomatenblokjes toe. Pak de staafmixer en mix goed tot je een glad geheel hebt, laat de tomatensaus lekker lang opstaan, zodat de saus wat zoeter wordt. Snij de courgettes en aubergine in hele dunne plakjes met een mandoline of met een superscherp mes. Leg de plakjes groenten om en om mooi gedrapeerd over de tomatensaus op de bodem van je pan. Je kunt ze rechtop zetten of wat platter leggen, dat is aan jou. Besprenkel met wat olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met takjes tijm, die je van de steeltjes afritst. Verwarm de oven voor op 180 graden en maak een bakpapiertje die precies op de pan past om de pan af te dekken. Zet de pan in de oven en na 45 minuten kan je aan tafel!